Фойерверките са обичан спектакъл, на който се наслаждават хората по целия свят и един от ключовите компоненти на страхотния фойерверк са звездите от фойерверки. Тези малки, но мощни пиротехнически топчета са отговорни за изблиците на цвят и светлина, които осветяват нощното небе. В тази статия ще разгледаме по-отблизо звездите от фойерверки, от какво са направени и как работят. Посетете сега фойерверки пловдив

Какво представляват звездите от фойерверки?

Звездите от фойерверки са малки топчета, които съдържат химикалите, отговорни за цветните експлозии, които свързваме с фойерверките. Те обикновено не са по-големи от грахово зърно и се предлагат в голямо разнообразие от форми и цветове. Когато във въздуха се изстреля фойерверк, фитила запалва звездите, което ги кара да избухнат и да създадат красивите шарки, които виждаме.

От какво са направени звездите от фойерверки?

Звездите от фойерверки са съставени от различни химикали, които се избират въз основа на способността им да произвеждат специфични цветове и ефекти. Ето някои от най-често използваните химикали в звездите от фойерверки:

  • Калиев нитрат: Този химикал често се използва като окислител, което означава, че помага на горивото във фойерверките да гори по-ефективно. Калиевият нитрат също е отговорен за производството на ярки бели искри, които виждате в много фойерверки.
  • Стронциев карбонат: Този химикал произвежда жив червен цвят, когато се изгори, поради което често се използва в червени фойерверки.
  • Бариев нитрат: Този химикал произвежда зелен цвят, когато се изгори, поради което често се използва в зелени фойерверки.
  • Медни съединения: Медните съединения могат да произведат широка гама от цветове, включително синьо и зелено. Те често се използват в комбинация с други химикали за създаване на по-сложни цветови модели.
  • Железни стружки: Железните стружки произвеждат златист цвят, когато се изгорят, поради което често се използват в златни фойерверки.

Как работят звездите от фойерверки?

Когато фойерверк се изстреля във въздуха, фитил запалва звездите в черупката. Звездите изгарят много бързо, произвеждайки голямо количество газ и топлина. Този газ създава налягане вътре в корпуса на фойерверка, което го кара да експлодира. Докато черупката се разпада, тя освобождава звездите, които продължават да горят и да произвеждат искри и цвят.

Цветовете, които произвеждат звездите, зависят от специфичните химикали, които се използват в тях. Например, ако фойерверк съдържа звезди, които са направени със стронциев карбонат, той ще произведе яркочервен цвят, когато експлодира. Ако съдържа звезди, които са направени с бариев нитрат, ще произведе зелен цвят.

В заключение, звездите от фойерверки са ключовите компоненти, които правят фойерверките толкова ослепително и магическо изживяване. Те са съставени от различни химикали, които са внимателно подбрани, за да произведат специфични цветове и ефекти, и работят, като горят бързо и отделят газ и топлина, за да създадат цветни експлозии в небето. Независимо дали гледате малка изложба в задния двор или масивен празник на Четвърти юли, звездите от фойерверки са това, което прави шоуто наистина незабравимо.